Verhalen 2020

Verhalenbundel van Biesbosch.net


Het nieuwe jaar


6 januari 2020

December is voor veel mensen een maand van inkopen doen. Sinterklaascadeautjes, cadeautjes voor onder de Kerstboom en vooral veel eten- en drinkwaren. December is ook een maand van bezinning en reflectie. Een maand waarin we afscheid nemen van het oude jaar. Soms ook een maand waarin we afscheid moeten nemen van geliefde naasten. Van gezellige feestdagen worden het ineens bijzondere feestdagen.

December is een drukke maand. Gevolgd door een maand waarin we weer overgaan tot de orde van de dag, maar nog wel nagenieten van de vele fijne gesprekken die gevoerd zijn. Aan de kerstdis, bij de oliebollenkraam, na afloop van die onverwachte begrafenis, op oudejaarsavond. Januari is een maand van de goede voornemens. Die gemaakt en vervolgens vaak ook weer gebroken worden.

Januari is voor ons als ondernemer de maand waarin we het oude jaar boekhoudkundig afsluiten en het nieuwe jaar administratief op allerlei documenten invoeren. Het is ook de maand waarin we weer starten met winteronderhoud. De zwaarden, het roer, allerlei losse onderdelen van de boot halen we naar huis. Alles krijgt een schoonmaakbeurt. Hout wordt geschuurd en opnieuw in de lak gezet. Eind maart is alles weer klaar voor een nieuw vaarseizoen.
We hebben er zin in.

Voor nu een Gelukkig Nieuwjaar toegewenst

 

____________________________________________

Corona 1


13 april 2020

Op 6 januari 2020 schreven wij in ons eerste verhaal van dit jaar “Eind maart is alles weer klaar voor een nieuw vaarseizoen.
We hebben er zin in.” Wij schreven op onze Nieuwsjaarkaart “Vol vertrouwen varen wij 2020 in.”
Tja, wisten wij veel. Van een coronavirus hadden wij toen nog niet gehoord.

Januari en februari verliepen zonder problemen. We deden bootonderhoud, maakten uitstapjes, de eerste vaargasten meldden zich voor varen in mei en juni. Varen in april doen we meestal als het mooi weer is, die gasten melden zich een paar dagen van te voren.
En wat hadden we kunnen varen. Dagen achtereen mooi weer, vaak tegen of boven de 20 graden.

Maar tot 1 juni 2020 zijn alle evenementen met een vergunnings- en meldplicht verboden. Tot 6 april 2020 (later verlengd naar 28 april) zijn alle overige samenkomsten verboden, waarbij enkele uitzonderingen gelden. Op www.rijksoverheid.nl is te lezen welke uitzonderingen dat zijn. Biesbosch.net valt niet onder de uitzonderingen. Daarnaast kunnen wij op onze zalmschouw niet de verplichte 1½ meter afstand tot elkaar houden.

De afsluiting van het kalenderjaar 2019 was al anders dan wij ons voorgesteld hadden. De opstart van het kalenderjaar 2020 was met de komst van het coronavirus zo mogelijk nog aangrijpender.

Gelukkig zijn wij tot op heden gespaard gebleven van het coronavirus.

____________________________________________

Corona 2


24 april 2020

Afgelopen dinsdagavond keken we vol belangstelling naar de persconferentie van premier Mark Rutte. De vorige persconferenties werd hij bijgestaan door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ditmaal stond Jaap van Dissel aan zijn zijde, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

De inhoud van de persconferentie bracht voor ons (werk)leven geen verandering. Tot en met 19 mei 2020 moeten wij nog steeds zoveel mogelijk thuis blijven, afstand houden en onze handen blijven wassen. Er zijn wel versoepelingen, maar die betreffen vooral de leeftijdsgroep t/m 18 jaar. Het primair onderwijs en de kinderopvang openen weer op 11 mei 2020. Voor kinderen en jongeren worden de sportmogelijkheden verruimd.

Voor ons verandert er dus niets. We kunnen nog steeds niet gaan varen met gasten. Helaas! De drukste tijd van het jaar in de natuur gaat stilletjes aan ons voorbij. We kunnen niet samen met gasten genieten van de zon die het oude riet in een gouden gloed zet. We worden tijdens een koffiemoment niet verrast door de prachtige zang van de nachtegaal. Ook een onverwachte ontmoeting met één van de zoogdierenbewoners zit er dit voorjaar niet in. Niets van al dat moois kunnen we delen met onze gasten. Dat doet pijn.

Tegelijkertijd realiseren we ons, dat er belangrijker zaken zijn dan een vaartocht in de Biesbosch. GEZONDHEID staat met hoofdletters bovenaan het lijstje van die belangrijke zaken. De gezondheid van onze gasten, de gezondheid van onszelf. We behoren -zoals veel van onze gasten- tot de risicogroep. Bovendien varen wij met een kleine boot. We zitten dicht op elkaar en kunnen met de beste wil van de wereld geen 1½ meter afstand aanhouden. Een risico op besmetting is misschien niet heel erg groot, maar zeker aanwezig.

We bekijken de mogelijkheid om te gaan varen van persconferentie naar persconferentie. Voorlopig hebben wij en onze (potentiële) gasten weer duidelijkheid tot en met 19 mei 2020.

____________________________________________

Corona 3


6 mei 2020

Het gaat goed met Nederland. We houden ons goed aan de maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. We blijven zoveel mogelijk thuis, we houden 1½ meter afstand tot elkaar als we wel naar buiten moeten, we wassen onze handen en niezen in onze elleboog. Er zijn natuurlijk altijd mensen die menen dat allerlei regels voor iedereen gelden behalve voor hen, maar die waren er voordat corona ons leven ging beheersen ook al.

Als beloning voor ons goede gedrag dalen de RIVM-cijfers met de dag. De getallen van nieuwe besmettingen, nieuwe ic opnames en aantal nieuwe overledenen worden gelukkig kleiner en kleiner. Reden voor onze overheid om een versoepeling aan te brengen in de maatregelen. De data 11 mei, 1 juni, 1 juli en 1 september zijn daarbij belangrijk. Elke datum zorgt voor meer vrijheid. Mogen we vanaf 11 mei weer naar de kapper, vanaf 1 juni kunnen we op een terras een cappuccino bestellen of uit gaan eten, enz. Met allerlei restricties dat dan weer wel.

Alles om de gevolgen van het coronavirus beheersbaar te houden. Want laten we daar wel even duidelijk over zijn. Het coronavirus is er nog steeds en we hebben geen vaccin om het virus de nek om te draaien. Word je besmet met het virus, dan zal het lichaam het zelf moeten oplossen. En nog steeds overlijden meer dan 40 mensen per dag aan de gevolgen van corona.

Los van de versoepeling van maatregelen geldt nog steeds 1½ meter afstand houden. Bij de contactberoepen is dat niet mogelijk. Vandaar dat we voorafgaand aan een bezoek aan kapper, tandarts of fysiotherapeut eerst allerlei vragen over onze gezondheid moeten beantwoorden. Bij vervoer door tram, metro of trein is afstand bewaren ook lastig tijdens in- en uitstappen. Vandaar dat het gebruikmaken van openbaar vervoer afgeraden wordt en als je dan toch moet reizen een mondkapje verplicht wordt.

Wij als Biesbosch.net vallen niet onder de contactberoepen of reizen met openbaar vervoer, dus is de maatstaf van 1½ meter nog steeds leidend. Onze zalmschouw is helaas niet gebouwd op het houden van 1½ meter afstand. We kunnen nog steeds niet gaan varen met gasten. Daarnaast blijven wij zuinig op de gezondheid van onze gasten en die van onszelf. Voorlopig houden wij er rekening mee, dat onze bedrijfsactiviteiten tot 1 september 2020 stil liggen.

Slecht voor de cijfers, goed voor het onderhoud van onze schouw. Bepaalde onderdelen van onze zalmschouw krijgen de komende maanden een rigoureuze onderhoudsbeurt.

____________________________________________