Verhalen 2018

Verhalenbundel van Biesbosch.net


Nieuwe huik


15 maart 2018

Het moest er een keer van komen. Vernieuwing van onze huik.
Toen we de drijver in 2008 kochten, lag het huikje er al een aantal jaren op. We zijn inmiddels 10 jaar verder en door ons werk wordt de schouw intensief gebruikt. Het was dus geen overbodige luxe om op zoek te gaan naar een zeilmakerij in de buurt, die voor ons een nieuwe huik kon aanmeten en maken. We vonden in zeilmakerij Rikkers te Werkendam een goede en betrouwbare onderneming.

Eind januari 2018 was het zover. Met windkracht 3 en een zonnetje voeren we ’s ochtends vroeg richting Werkendam. Zo’n 3 uur varen. Het was een dag van nieuwe ervaringen opdoen. Voor de eerste maal geschut in een sluis, de Biesboschsluis.
Voor het eerst met onze schouw varen op de Nieuwe Merwede. En de WKD86 is voor de eerste maal de lucht ingegaan. Dat laatste uiteraard zonder ons, uit veiligheidsoverwegingen. Het eerste deel van het project ‘nieuwe huik’ was daarmee afgerond.

Vervolgens was Rikkers zeilmakerij Werkendam aan zet. Onze zeilmaker, Dik genaamd, maakt altijd met wit zeildoek eerst een mal. Aangezien wij het hele proces graag wilde volgen, kregen wij van Dik een telefoontje toen hij met de mal druk doende was. Leuk, want dat gaf ons de gelegenheid om uitgebreid foto’s te maken en nog even de puntjes op de i te zetten.
Het tweede deel van het project ‘nieuwe huik’ verliep al even voorspoedig als deel 1. Omdat we ondertussen in een vorstperiode beland waren, duurde het iets langer voordat wij op deel 3 over konden gaan. De terugreis.

Varen met een stalen boot door ijs is geen probleem, maar dat is niet zo goed voor de verflagen. Reden voor ons om eerst de dooi af te wachten, alvorens wij met onze schouw weer richting de thuishaven zouden varen. Alweer met prachtig weer voeren wij uiteindelijk terug naar de Spieringsluis. Om de haven bij Rikkers zeilmakerij uit te varen, moesten we ons echter eerst nog tussen twee binnenvaartschepen heen wringen.

Drie uur later was de WKD86 weer thuis. Bijna onherkenbaar door de mooie nieuwe huik.

                   


___________________________________________

Zwanen

29 april 2018

We voeren vorige week door de Sloot Beneden Petrus met gasten. In de verte kwam een boot ons tegemoet varen. Halverwege de twee boten dobberden twee zwanen midden in de sloot.
Normaal gesproken gaan zwanen voorzichtig opzij bij het naderen van een langzaam varende boot. Deze keer echter niet. Onze zalmschouw had geen andere keuze dan uitwijken naar de kant en de motor door het slik te laten ploegen. Ook de tegemoetkomende boot moest het slik in.

De zwanen waren zich van geen boten bewust. De sloot was van het zwanenpaar.
Wij hadden er op dat moment even niets te zoeken.