Verhalen 2016

Verhalenbundel van Biesbosch.net


Een roerloos begin

20 januari 2016

Om een juiste koers te blijven varen, hebben we besloten om dit jaar aandacht te schenken aan ons roer.
Een geweldig stuk eikenhout, en gezien onze ruimte en natuurlijk ook het benodigde gereedschap, een opdracht geplaatst bij een goede houtbewerker in Utrecht. Inmiddels ligt het nieuwe exemplaar op ons te wachten in Utrecht.
Zodra we het kale roer weer in handen hebben, gaat het werk voor ons beginnen.
De nodige lagen lak, het aanbrengen van het opgeknapte hangwerk en dan weer de nodige laklagen.
Wij zullen het komende vaarseizoen met plezier naar ons vernieuwde onderdeel lonken.
Natuurlijk krijgen alle houten onderdelen van de schouw ook dit jaar weer meerdere mooie laklagen.


Een deel van dit inlands-eiken bepaalt straks de richting van de WKD86.


___________________________________________Onderhoudswerk boot

28 maart 2016

De basis van onze zalmschouw bestaat uit ijzerwerk, alle overige onderdelen zijn van hout. Mast, spriet, doftplanken, beundeksel, zwaarden, roer en helmstok, allemaal van hout. Daarnaast hebben we nog losse roeispanen, een pikhaak en een vaarboom. Ook van hout.

Al sinds we de gelukkige eigenaren van de WKD86 zijn, besteden we veel aandacht aan het onderhoud. Moet ook wel, want te weinig aandacht wordt meteen afgestraft. In de vorm van rot houtwerk en roestplekken. Aangezien wij toch wel erg veel varen met onze zalmschouw en het scheepje het hele jaar rond in het water ligt, moet er ook veel onderhoudswerk gedaan worden. We doen dat meestal met liefde en plezier.

De eerste jaren smeerden we op het onderwater ijzerwerk drie lagen. De eerste laag was een 1 component primer, vervolgens een onderwaterverf en tot slot een antifouling. We doen het sinds een tweetal jaren al heel wat gemakkelijker. Roestplekken bijschuren en vervolgens de hele onderkant in de onderwaterverf. Twee lagen en de boot kan er weer een jaar tegen. De primer en antifouling laten we achterwege. Bij een gedegen jaarlijks onderhoud krijgt het onderwater ijzerwerk ook bijna geen tijd meer om te gaan roesten. Het bovenwater ijzerwerk gebeurt alleen bij beschadigingen. Bijschuren en lakken. Zit de beschadiging diep dan moet er ook nog geplamuurd worden.

Met het onderhoud aan het houtwerk zijn we veel aan het experimenteren geweest. Allerlei blanke laksoorten hebben we uitgeprobeerd. Net zolang totdat we uitkwamen bij de jachtlak die we nu gebruiken. Deze bevalt goed,is betaalbaar en zouden we tot in lengte der dagen gebruikt hebben. Ware het niet dat de timmerman van ons nieuwe roer zich afvroeg waarom er in de scheepswereld toch zoveel gelakt werd. Waarom lakken als oliën zoveel gemakkelijker is? Uiteraard bleven wij het antwoord schuldig. Wij lakten immers alles.

We zijn natuurlijk wel met die vraag aan de slag gegaan. Nieuwsgierig surfend op internet zagen wij helaas al snel door de bomen het bos niet meer. Beide onderhoudsmanieren hebben zowel voor- als nadelen, zodat een keuze afhankelijk lijkt van de persoonlijke voorkeur. We hebben nu besloten om ook op het gebied van oliën ervaringsdeskundig te gaan worden. De pikhaak, vaarboom en handvat van de waterpomp zijn inmiddels in de olie gezet. De rest is weer netjes gelakt.

Over een paar jaar zijn we ook op dit onderhoudsgebied weer een stuk wijzer geworden.