Verhalen 2015

Verhalenbundel van Biesbosch.net


Actie in het kader van Alpe d’HuZes


4 januari 2015Onze havenmeester, André van Oversteeg, gaat met nog 5 andere personen geld bij elkaar sprokkelen voor de strijd tegen kanker. Dit doen zij door deel te nemen aan de actie Alpe d’HuZes (onder de naam: Team de zes vuisten). Naast het 1, 2, 3, 4, 5 of 6x beklimmen van de Alpe d’Huez op 4 juni 2015 probeert het team voorafgaand aan die datum diverse acties te houden. Met als doel extra geld inzamelen.

Vandaag vond het eerste evenement plaats en het is geweldig verlopen. Een topdag! We waren, samen met beroepsnatuurfotograaf Marco de Paauw, begin december al gevraagd om een bijdrage aan het evenement te leveren in de vorm van het verzorgen van wandelingen. Een bijdrage die we graag leverden. Het wandelen voor een goed doel is op zich al de moeite waard. Het wandelen voor een goed doel op een mooie, zonnige dag is dubbel de moeite waard. Bovendien was de opkomst overweldigend. Marco bekeek tijdens zijn wandeling de natuur vooral vanuit zijn fotografenoog, terwijl wij meer aandacht hadden voor het ontstaan van het gebied en de flora/fauna onder de aandacht brachten.

De dag begon koud, dus de brandende vuurkorven waren welkom. Koffie, warme chocolademelk, erwtensoep, het broodje met rookworst. Alles wat een mens maar warmte kon geven, werd met open handen ontvangen. Gaandeweg de dag begonnen de stralen van de zon hun werk te doen en werd er tijdens de tweede wandeling hier en daar zelfs een jas open geritst.
Bij iedereen was het besef aanwezig, dat we gezamenlijk voor een goed doel actief waren. En zonder dat je het op dat moment beseft, neemt een saamhorigheidsgevoel bezit van de groep. Het is moeilijk aan te geven wat er dan precies gebeurt, maar het gebeurt wel. Heel subtiel. Het gevoel komt als het ware aangeslopen en nestelt zich zonder woorden in de harten van de groepsleden. Het is bijna jammer, dat we er op 4 juni 2015 niet bij zijn. Dan zal hetzelfde gebeuren, maar dan in overtreffende trap. Zo laten de filmpjes op de website www.opgevenisgeenoptie.nl zien.

Om 10.00 uur verschenen de eerste deelnemers aan het evenement al. Rond 15.00 uur keerden wij terug van onze tweede wandeling. Moe, maar voldaan kijken we terug op een zeer geslaagde dag. Blij, dat we iets hebben kunnen betekenen voor de strijd tegen de ziekte die iedereen tegenwoordig wel van dichtbij kent.

De opbrengst van deze eerste actie in het kader van de strijd tegen kanker was maar liefst € 1.188,42.De jachthaven van de familie Van Oversteeg
___________________________________________National Geographic

Tocht met twee bijzondere mensen.

19 januari 2015


Het is al weer enkele jaren geleden en we hebben sindsdien al veel bijzondere mensen aan boord mogen ontvangen, maar nog steeds denken wij met heel veel plezier terug aan die ene tocht in 2010. Frans Lemmens en Marjolijn van Steeden kwamen met een opdracht aan boord. Foto’s en film maken. Superkwaliteit moest het worden. Van onder andere een bever, een fuut met jongen op de rug, de opgaande zon met nevel boven het water. Het was niet niks om de door hen gewensteonderwerpen allemaal verzorgd te krijgen. Temeer, omdat wij daar helemaal geen grip op hadden. We konden de plekjes opzoeken waar de meeste kansen lagen op een succesvolle ontmoeting met bever, fuut of zon en nevel.

Zekerheid hadden we echter niet. Drie dagen stond ons leven in het teken eten en drinken verzorgen, niet in de weg staan, op het juiste moment op de juiste plaats zijn, onze zalmschouw en kano in de juiste richting verplaatsen, intieme stukjes natuur opzoeken, enz. Het was geweldig! Natuurlijk moest er hard gewerkt worden. Natuurlijk maakten we extreem lange dagen, van de opgaande zon omstreeks 4.00 uur tot het treffen van bevers laat in de avond. Natuurlijk brandden we helemaal af. Maar dit alles bij haast tropische temperaturen en in aanwezigheid van twee fijne mensen. We troffen in Marjolijn en Frans aangenaam gezelschap.

Kortom, een tocht om nooit meer te vergeten. Ook een tocht die ons een nieuwe reclamefoto opleverde en twee vermeldingen in boeken van Frans en Marjolijn. Beeld van Nederland en ook Nederland op zijn mooist. In de video Welkom to the Netherlands (zie www.franslemmens.com) zijn wij 3 seconden in beeld. We komen in een smalle kreek in de ochtendnevel voorbij glijden. Sfeervol Biesbosch.

    

Beeld van Nederland  en  Nederland op zijn mooist

Zie meer informatie over deze boeken onder het kopje ‘Om te lezen’, klik daarna op ‘Of lees wat anderen over ons vertellen’ en bekijk de boeken waarin wij een bescheiden rol spelen.

___________________________________________Een geslaagde open dag Spieringsluis

De jaarlijkse open dag Spieringsluis is alweer achter de rug.

15 april 2015


We hebben veel tijd en energie gestoken in het zo aangenaam mogelijk laten verlopen van deze dag en dat werd door veel bezoekers op prijs gesteld. Zonnig weer en een uitbreiding van de door bezoekers te ondernemen activiteiten zorgden voor een geslaagde middag. Het varen, wandelen met Biesboschgids, het zalmroken en de huifkartocht vielen goed in de smaak. Van de wandel-fietskaart Hilpolders werd veel gebruik gemaakt. Voor een hapje en een drankje was gezorgd. Een open dag Spieringsluis; voor herhaling vatbaar!


___________________________________________Hebben wij als bedrijf klanten of gasten?


12 mei 2015


Een klant neemt een goed of dienst af en een gast is een persoon die op bezoek is. In eerste instantie nemen mensen bij ons een dienst af. Het zijn dan nog klanten. Vervolgens maken we op de geplande dag kennis met elkaar en kort daarna stappen ze als bezoek bij ons aan boord. Van klanten veranderen ze in gasten. Wij verwelkomen ze aan boord en proberen het ze naar de zin te maken. Meestal lukt dat wel.

Maar nu wordt het moeilijk. Wat als gasten telkens terugkeren? Die personen nemen nog steeds een dienst af en bezoeken graag onze boot, maar het contact wijzigt. Wordt er de eerste boottocht vooral gesproken over de Biesbosch, per boottocht veranderen de gesprekken gaandeweg. Er komt een dimensie bij, namelijk die van bevriende kennis/vriend.

Alhoewel het contact zich verdiept, blijft die persoon nog steeds een dienst afnemen. Er vindt een subtiele wijziging plaats in de relationele sfeer, maar zakelijk gezien verandert er helemaal niets. Wij leveren en zij betalen.

Gelukkig ervaren onze gasten hetzelfde gevoel. Het wordt bijna ongemakkelijk om geld te vragen voor een gezellige boottocht en op de dag zelf betalen past niet bij het nieuwe gevoel. Daarom betalen terugkomende gasten meestal vooraf via de bankrekening. Zonder dat wij erom vragen. Geweldig toch!

___________________________________________