Verhalen 2014

Verhalenbundel van Biesbosch.net


Foto's


1 januari 2014

Biesbosch.net is in 2014 voor het zevende jaar actief. Februari 2008 is de oprichtingsdatum en onze eerste vaartocht vond plaats op 18 juni van dat jaar. Han ging varen met 7 zussen, ik paste niet meer in de boot. Achteraf maar goed ook, want daarom heb ik onderstaande foto kunnen maken.

 

Ons schouwtje, dat de haven binnen komt varen. Volgeladen met 7 gezellige meiden en 1 enigszins opgeluchte man. Alles was goed gegaan, de dames waren enthousiast over de tocht. De vuurdoop was op de gevoelige plaat gezet. Jarenlang was deze mooie foto onze reclamefoto. Totdat de fotografen Frans Lemmens en Marjolijn van Steeden met ons op pad gingen. Drie dagen zwerven door de Biesbosch. Kamperen op een paalkampeerplekje met temperaturen van meer dan 25 graden. ’s Morgens vroeg op pad om te kunnen fotograferen met opgaande zon en ’s avonds laat naar bed, want we wilden zo graag de bevers nog zien. Drie superdagen, om nooit meer te vergeten. Niet in de allerlaatste plaats door het prettige gezelschap van Marjolijn en Frans. We hielden er bijzondere herinneringen en een paar mooie foto’s aan over. Eén van die foto's is sinds ons kampeeravontuur dé foto van Biesbosch.net geworden. Logisch toch, als je de foto ziet. 

____________________________________________


Weersomstandigheden


27 augustus 2014


We hebben vandaag onverwacht vrij. Nou ja, onverwacht. Al twee dagen voorspelt men voor dinsdag regen, regen en nog eens regen. En tot onze grote verbazing komt deze voorspelling nog uit ook. Al zo'n twee weken zitten alle weersvoorspellingen er naast, kloppen ze maar ten delen of gelden ze voor een ander deel van Nederland. Dat er vandaag ineens wel de voorspelde regen viel, noodzaakte ons om met onze gasten telefonisch te overleggen omtrent het al dan niet door laten gaan van de vaartocht. Niet dus. Jammer, maar het was echt geen weer om gezellig een stukje te varen in de Biesbosch.

Nadat het jaar voor onze doen erg warm van start ging, volgde een mooi voorjaar en warme zomer. Aan het einde van de zomervakantie kregen we plotseling het weertype dat bij Nederland hoort. Wisselvallig; zon, regen, zon. Gelukkig voor ons hadden veel mensen al gereserveerd en blijkt het meestal op de dag zelf alleszins mee te vallen. Zodoende hebben wij de afgelopen twee weken al vele vaartochten achter de rug, waarbij het weer absoluut geen spelbreker was.

Onze vaartochten zijn dus niet alleen zeer afwisselend doordat we telkens andere gasten aan boord hebben. Ook het weertype werkt eraan mee. Zon, regen, harde wind, onweer, windstil. We kregen het allemaal de afgelopen weken. Vaak tijdens een en dezelfde tocht. Alleen hagel, sneeuw en vorst ontbrak nog. Gelukkig. Het leek soms net herfst en dat half augustus al.

Wij klagen verder niet, want dit weertype geeft ongelooflijk mooie luchten. Bovendien komt na regen titleijd weer snel zonneschijn. Dat is titlehans onze ervaring. Er is niets lekkerder dan de eerste zonnestralen na een stevig regenbui.

____________________________________________


Nieuw boek over de Biesbosch

13 september 2014

Hoe is het zo gekomen? In het najaar van 2013 waren Han en ik hard bezig, samen met verschillende vrijwilligers en Staatsbosbeheer, om de Kerstviering in de Amaliahoeve nieuw leven in te blazen. Een kerstviering in het hart van de Brabantse Biesbosch, in een monumentale landbouwschuur van het complex de Amaliahoeve. Dat complex bestaat uit een groot woonhuis (‘de villa’), een arbeiderswoning (‘het witte huisje’) en de grote schuur (‘de Amaliahoeve’). Kort voordat de uitvoeringen plaatsvonden werden wij als organisator benaderd door een journalist van een krant. Zij wilde graag een artikel schrijven over de kerstviering en informeerde of ze mee mocht. Ook om foto’s te maken. Geen probleem. Zodoende kwamen wij in aanraking met Geke van de Merwe.

Tijdens de kerstviering toonden wij op een redelijk witte muur een hele reeks van foto’s over de Biesbosch en Geke wilde graag in contact komen met de fotograaf. Zij was namelijk op zoek naar mooie en vooral betaalbare foto’s voor haar boek. Ze was over de Biesbosch aan het schrijven. Zodoende leerden wij Geke persoonlijk kennen. Nog tijdens de terugvaart werden wij geïnterviewd voor een hoofdstuk in haar boek en hadden wij afgesproken dat we een usb-stick met foto’s bij haar thuis zouden brengen.

Het bezoek bij de schrijfsters thuis in Heesbeen was opmerkelijk. Alsof we al jaren vrienden waren, zo werden wij verwelkomd. Allerhartelijkst. Een uitgebreide rondleiding door het huis en het leven van Geke en Jan volgde op de koffie met wat lekkers. Daarna nog wat drinken en gewapend met een boek van Geke reden we aan het einde van de middag heerlijk ontspannen huiswaarts. Wat zijn er toch bijzondere mensen op deze aardbol en wat komen wij er sinds we ons bedrijf gestart zijn in 2008 toch veel tegen.

Van het een komt het ander. Op de juiste tijd en de juiste plaats zijn. Hoe je het ook noemt, dankzij ons werk voor de Kerstviering kwamen wij in contact met Geke. Dankzij dat contact staan wij in haar nieuwe boek Leven en overleven in de Biesbosch. Dankzij onze toch wel mooie foto’s getoond in de Amaliahoeve staan er foto’s van ons in het boek. Dankzij het gegeven dat Geke de oorspronkelijke kaftfoto (met dode boom) niet mooi vond en één van onze foto’s wel, is de huidige kaftfoto door ons gemaakt. Als dat geen goede publik relations is, weten wij het niet meer.

Geke van de Merwe en Chris Verhoeven (uitgever), dankjewel voor deze gelegenheid om ons bedrijf onder de aandacht te brengen.

 ISBN 978-90-75703-39-9

 

_________________________


Vlaanderen Vakantieland op bezoek

Het verhaal  is naar onze facebook-pagina verplaatst.
_________________________